Dacă vrei să îți construiești un magazin online B2B (business to business, pentru a vinde către alte firme) sau B2C (business to consumer, pentru a vinde către clienți finali persoane fizice), trebuie să iei în considerare mai multe lucruri. Cel mai important dintre acestea este platforma pe care vei construi viitorul magazin. Magento este o platformă performantă, care te ajută într-adevăr să îți dezvolți afacerea online. De aceea, Magento este alegerea firească pentru mulți antreprenori. Iar dacă și tu te gândești să alegi această platformă pentru magazinul online pe care îl plănuiești, probabil te întrebi: cât costă un magazin B2B sau B2C pe Magento? Îți spunem toate cifrele care te interesează în acest articol!

Bugetarea unui magazin online B2B sau B2C

Înainte de a alege Magento sau orice altă platformă care susține un magazin online B2B sau B2C, trebuie să cunoști cu exactitate costurile implicate. Doar așa vei face bugetarea corectă și cât mai apropiată de costurile finale reale ale viitoarei tale afaceri online.

În lipsa cunoașterii exacte a costurilor implicate, bugetul tău inițial poate fi supus unui stres semnificativ, întrucât în general tindem să trecem cu vederea anumite costuri ce par nesemnificative, dar care se adună substanțial depășind așteptările inițiale.

În acest articol, explicăm pe larg costurile pe care crearea unui magazin online B2B sau B2C le presupune dacă alegi platforma Magento, astfel încât să nu fii surprins pe parcursul construcției viitoarei tale afaceri online. Citește în continuare!

Versiunea de Magento care se potrivește unui magazin online B2B sau B2C

Magento 2 (ediția actuală a acestei platforme) are 3 versiuni diferite, fiecare având propriile avantaje și propriile tarife. Aceste 3 versiuni sunt:

Ce versiune de Magento alegi pentru un magazin online B2B sau B2C?

Tu poți alege orice versiune pentru viitorul tău magazin online B2B sau B2C, însă trebuie să ții cont de următoarele particularități pentru a lua cea mai bună decizie:

Aceste cifre par mari, însă se adresează afacerilor stabile, cu putere financiară mare, care își doresc soluții fiabile și cu adevărat profesionale. Bineînțeles că este perfect în regulă să începi cu versiunea gratuită de Magento, până când vei fi și tu un „mic gigantic” care să treacă la versiunile plătite de Magento.

Mai jos, detaliem costurile estimate pentru un magazin online B2B sau B2C realizat pe fiecare dintre aceste 3 versiuni de Magento, pentru a-ți putea crea o viziune de ansamblu asupra costurilor implicate.

Cât costă un magazin online B2B sau B2C pe Magento?

Să analizăm detaliat costurile pentru fiecare versiune de Magento în parte:

1. Costurile unui magazin online B2B sau B2C pe Magento 2 Open Source

Așa cum am vorbit mai sus, licența Magento Open Source este gratuită. Așadar, trecem direct la contorizarea costurilor pentru viitorul tău magazin online B2B sau B2C:

1.1 Domeniul viitorului website

În primul rând, vei avea nevoie de un domeniu cu numele viitorul (sau actualului) tău brand. Acest domeniu te poate costa de la câteva zeci de lei până la câteva sute de lei pe an, în funcție de domeniul exact pe care îl vei alege.

De asemenea, poți primi acest domeniu gratuit pentru site dacă alegi și un pachet de hosting de la Sonik.ro, pentru a-ți salva o parte din buget.

1.2 Hostingul pentru Magento

Și pentru că tot am vorbit despre hosting, oare cât costă găzduirea pentru un magazin online pe Magento? Ei bine, este important să alegi în funcție de performanță, nu în funcție de cel mai mic tarif pe care îl găsești. Aici afli mai multe detalii despre alegerea corectă a hostingului pentru Magento.

Noi, echipa Sonik.ro, îți oferim cel mai bun preț-calitate pentru serviciile de hosting optimizat pentru Magento. Cel mai mic tarif lunar este de 24.95 euro pe lună, cu bandwidth nelimitat. Îți lăsăm mai jos tarifele noastre detaliate pentru hostingul Magento:

De asemenea, avem și posibilitatea de a-ți oferi hosting VPS pentru Magento sau pentru orice altă platformă de ecommerce, cu abonamente lunare ce încep de la doar 17.9 euro pe lună:

Așadar, până acum avem costuri cu numele de domeniu (dacă nu îl primești gratuit de la Sonik.ro) și cu găzduirea viitorului magazin online. În continuare, ar trebui să te gândești la costurile pentru extensiile Magento.

1.3 Extensiile pentru Magento

Aceste extensii îți vor fi necesare pentru ca magazinul tău B2B sau B2C să aibă funcționalitățile pe care le dorești, de la înregistrarea și managerierea produselor și a comenzilor, până la generarea de AWB-uri, facturi, plăți online etc. Practic, nu prea ai cum să faci un magazin online pe Magento fără astfel de extensii, deoarece pur și simplu nu vei avea funcționalitățile necesare pentru a putea opera acel website.

De exemplu, există mai multe module B2B perfect gândite pentru a crea un magazin online B2B. Astfel de module și extensii necesare pentru viitoarea ta afacere online te pot costa de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro, în funcție de ce alegi și de strategia de administrare a afacerii online pe care o vei concepe.

Pentru a nu supraîncărca site-ul cu module care nu sunt neapărat necesare sau care se suprapun unele cu altele, sfatul nostru este să lucrezi cu un developer sau o agenție cu experiență în Magento. Dacă nu ai experiență tehnică pe Magento, s-ar putea să preferi această variantă. Costurile suplimentare cu un astfel de ajutor tehnic externalizat vor fi estompate de economiile pe care le vei face alegând din start doar modulele de care ai strictă nevoie pentru magazinul tău.

Așadar, avem costuri cu modulele necesare și, eventual, cu developerul sau agenția care te vor ajuta să le alegi și să le implementezi. În continuare, vom vorbi despre costurile cu alegerea unei teme pentru magazinul tău pe Magento.

1.4 Tema Magento

Temele unui magazin online B2B diferă față de cele destinate unui magazin B2C, atât din perspectiva designului, cât și din punctul de vedere al funcționalităților.

O temă specială pentru B2B poate costa câteva sute de euro. Acest preț variază în funcție de ce funcționalități dorești și cât de personalizabilă vrei să fie această temă.

1.5 Integrările cu terțe părți

Este de așteptat că vei dori să faci anumite integrări cu alte părți (site-uri, platforme) pentru ca magazinul tău online să fie performant și ușor de operat și de administrat. De exemplu, vei vrea să integrezi un furnizor de plăți online (MobilPay, PayU, Stripe etc.), una sau mai multe firme de curierat, un software de facturare sau un sistem ERP.

O astfel de integrare te poate costa câteva mii de euro dacă platforma Magento nu are încă un plugin special pentru acel partener. Este și acesta un cost demn de a fi luat în considerare atunci când vrei să ăți faci un magazin online pe Magento.

1.6 Rezolvarea eventualelor probleme tehnice ale site-ului

Dacă nu poți sau nu ai timp să îți rezolvi singur problemele tehnice pe Magento atunci când apar, ai două variante: fie plătești pentru rezolvarea lor direct la serviciul de suport al Magento (te poți aștepta la tarife între câteva sute și câteva mii de euro per intervenție) sau poți apela la un freelancer sau o agenție locală care au experiență pe această platformă. Costurile cu o astfel de soluție este posibil să fie mult mai mici, însă trebuie să alegi cu atenție developerul cu care vei lucra și să te asiguri că are experiența necesară.

1.7 Mentenanța site-ului tău realizat pe Magento

Pentru activitățile de mentenanță lunară, singura opțiune pe care nu o poți lua în calcul este să lași site-ul în voia sorții, fără să optimizezi și să updatezi tot ce se poate. Acest lucru ar aduce riscuri mari de funcționalitate și de securitate.

Pentru mentenanță, ai aceleași opțiuni: o faci tu singur sau in-house, plătești direct la Magento sau alegi un developer care să te ajute. Costurile pot varia în funcție de necesitățile site-ului tău de la câteva zeci de euro lunar până la câteva sute.

1.8 Certificat SSL pentru securitatea site-ului tău

Un certificat SSL este absolut indispensabil pentru orice website, iar costul său poate fi de câteva zeci de euro anual. La Sonik.ro, îți ajutăm bugetul cu cele mai prietenoase tarife la certificatele SSL!

1.9 Servicii de webdesign pentru Magento

Nu în ultimul rând, va trebui să te gândești la realizarea în sine a website-ului, la modul în care va arăta în fața viitorilor vizitatori. Dacă vei face partea de webdesign in-house, costurile tale vor fi (aproape de) zero. Dacă vei apela la o persoană sau o agenție specializată în webdesign pentru Magento, costurile pot ajunge de la câteva sute până la câteva mii de euro.

Când vei vrea să faci modificări ale designului site-ului tău peste un timp, schema va fi aceeași: in-house gratuit sau prin agenție/cu un freelancer, cu un cost suplimentar.

Pentru a sumariza, costurile unui magazin online B2B sau B2C pe Magento Open Source vor fi, estimativ:

Dacă vei vrea și promovare, marketing sau SEO pentru site-ul tău, va trebui să ai un buget special pentru acestea care poate varia de la câteva sute până la câteva mii sau zeci de mii de euro lunar, în funcție de amplitudinea afacerii tale (și a bugetului tău).

Acestea sunt costurile estimative presupuse de un magazin online B2B sau B2C realizat pe versiunea Magento 2 Open Source. În continuare, vom analiza costurile unui magazin realizat pe Magento 2 Commerce. Citește în continuare!

2. Costurile unui magazin online B2B sau B2C pe Magento 2 Commerce

Spre deosebire de versiunea Magento 2 Open Source, această versiune este, așa cum știi deja, cu plată. Începem să trecem în revistă costurile deschiderii unui magazin online pe Magento 2 Commerce:

2.1 Licența Magento 2 Commerce

Cel mai important cost pentru un magazin online deschis pe Magento 2 Commerce va fi cumpărarea licenței, care începe de la +20.000 de dolari pe an. Această licență poate ajunge și la 125.000 de dolari pe an, în funcție de business. După cum am spus, aceasta versiune este pentru afacerile deja testate și crescute, numai bune de scalat. Chiar dacă suma pare mare, cei care cor alege această versiune de Magento vor constata că fiecare cent plătit este valorificat exact așa cum trebuie.

Dacă ai ajuns să folosești Magento 2 Commerce, cel mai probabil ai deja un nume de domeniu cumpărat pe mulți ani în avans, așa încât nu vom trece în calcul această cheltuială. Vom trece direct la costurile cu hostingul pentru Magento Commerce.

2.2. Hostingul pentru Magento Commerce

Fiind la nivelul la care deja începi să scalezi afacerea pentru a deveni un hit plin de succes, nu te mai poți mulțumi cu cel mai ieftin pachet de hosting pentru Magento. Cel mai probabil, ai deja multe produse online, astfel încât recomandarea noastră ar fi să alegi un serviciu de găzduire optimizată pentru Magento la nivel ultra-profesional. De exemplu, un pachet Professional sau Ultimate de la Sonik.ro. Așadar, costul lunar va fi de aproximativ 70-130 de euro. La fel ca mai sus, acesta este un preț mic pentru beneficiile extra pe care le primești de la Sonik.

2.3 Extensiile pentru Magento Commerce

Așa cum am vorbit și în cadrul extensiilor pentru Magento Open Source, acestea sunt necesare pentru buna funcționare a magazinului tău online și pentru administrarea sa facilă. O extensie poate costa de la câteva zeci până la câteva sute de euro. Important este să alegi extensiile potrivite, care să nu se suprapună și să nu îți încarce inutil site-ul.

Vestea bună? Atunci când alegi Magento Commerce, ai multe extensii gratuite incluse, astfel încât va trebui să cumperi suplimentar foarte puține sau chiar deloc.

2.4 Tema pentru Magento Commerce

Și în cazul acestei versiuni de Magento 2, îți va trebui o temă pentru magazinul tău B2B sau B2C, temă care poate ajunge la câteva sute de euro, în funcție de cât de personalizabilă o vrei.

2.5 Integrările cu terțe părți în Magento Commerce

Versiunea Magento Commerce oferă foarte multe integrări incluse. Totuși, vei plăti suplimentar dacă vrei o integrare cu o terță parte anume. O astfel de integrare poate costa chiar și câteva mii de euro, plătibili one-time.

2.6 Suport tehnic pentru Magento Commerce

Unul dintre marile avantaje ale versiunii Magento Commerce este oferirea unui serviciu de suport pentru clienți cu adevărat de invidiat. Te poți baza pe suportul acestei echipe la orice oră din zi și din noapte, cu intervenții rapide și profesionale pentru a-ți rezolva absolut orice problemă tehnică. Pentru și mai multă siguranță, poți plăti suplimentar pentru a deveni client platinum, iar atunci chiar cerul este limita pentru ceea ce poți realiza cu Magento!

2.7 Mentenanță pentru Magento Commerce

Vei avea nevoie de mentenanță lunară pentru ca totul să funcționeze impecabil în magazinul tău online B2B sau B2C. Poți realiza in-house cu propria ta echipă această mentenanță sau poți externaliza acest serviciu pentru câteva sute sau mii de euro, în funcție de anvergura serviciilor de care ai nevoie.

2.8 Certificat SSL

Bineînțeles, vei avea și aici nevoie de un certificat SSL. Totuși, când ești la acest nivel de business, nu credem că un cost de câteva zeci/sute de euro pe an te mai poate speria.

2.9 Servicii de webdesign pentru Magento Commerce

Dacă ai ales Magento Commerce, înseamnă că business-ul tău online este expansiv și în continuă creștere. În ceea ce privește webdesign-ul site-ului, probabil că vei avea o parte fixă, ce nu se va schimba prea des, și o parte dinamică ce necesită schimbări frecvente de design. De exemplu, s-ar putea să vrei să schimbi anumite elemente ce țin de webdesign de fiecare dată când desfășori o nouă campanie promoțională.

Astfel, vei avea fie de un om intern angajat care să se ocupe de această parte, fie de o agenție. Costurile vor fi, probabil, în jur de câteva sute sau mii de euro pe lună, în funcție de ce anume și cât de des vrei să modifici la designul site-ului tău.

Ce e mai avantajos, să lucrezi cu un angajat, cu un freelancer sau cu o agenție? Discutăm și acest aspect din punct de vedere financiar un pic mai jos!

Pentru a sumariza, un magazin online B2B sau B2C construit pe Magento 2 Commerce presupune următoarele costuri estimative:

Te întrebi care sunt costurile pentru Magento Commerce Cloud? Le discutăm succint în cele ce urmează!

3. Costurile unui magazin online B2B sau B2C pe Magento 2 Commerce Cloud

Prima și cea mai mare diferență între Magento Commerce și Magento Commerce Cloud este costul licenței. Dacă în cazul Magento Commerce vorbeam despre o licență al cărei cost pornea de la 20.000 de dolari pe an la care se adăugau costurile lunare pentru hosting, în cazul Magento Commerce Cloud vorbim despre:

În ceea ce privește costurile pentru extensii, temă, integrări, suport, mentenanță, certificat SSL și webdesign, costurile sunt aceleași ca pentru varianta Magento Commerce.

În concluzie, cât costă un magazin online pe Magento?

Pentru a sumariza și a răspunde mai pe scurt la întrebarea „cât costă un magazin online B2B sau B2C pe Magento”, niște calcule estimative care să includă o medie a tuturor valorilor discutate mai sus ar arăta așa:

Pentru majoritatea afacerilor, versiunea Magento Open Source este perfectă. Iar dacă îți alegi cu atenție partenerii, vei putea face economii foarte mari. De exemplu, alege Sonik.ro pentru hosting, domeniu și certificate SSL și deja vei începe să faci economii importante care îți vor scădea bugetul total investit într-un magazin Magento.

Îți promiteam mai sus că vom discuta despre ce este mai avantajos, să lucrezi cu un angajat, un freelancer sau o agenție pentru tot ce ține de magazinul tău. Facem o analiză și asupra acestui aspect în cele ce urmează!

Angajat, freelancer sau agenție pentru a lucra pe Magento?

Oare cum este mai bine pentru tine și pentru afacerea ta? Să angajezi pe cineva care să se ocupe de site? Să lucrezi în regim de colaborare cu un developer freelancer? Să apelezi la serviciile unei agenții?

Ei bine, fiecare dintre aceste variante are avantajele și dezavantajele sale. Hai să le analizăm în continuare:

1. Angajat specializat în Magento

Companiile medii și mari preferă să aibă un angajat specializat pe Magento sau chiar o echipă întreagă de experți, în funcție de bugetul pe care îl alocă. Acest lucru are sens – un angajat sau o echipă internă sunt ușor de controlat și mereu acolo dacă este nevoie de ceva, la minut. Cât este salariul unui developer specializat pe Magento? Cel mai probabil, un junior îți va cere de la 2000 de euro în sus pe lună, în timp ce un senior de la 5000 de euro în sus pe lună.

Totuși, pentru afacerile mai mici un angajat sau o echipă internă nu prea merită. Posibil să plătești un salariu fără să ai nevoie de serviciile acelei persoane 8 ore pe zi. De aceea, pentru afacerile mai mici, are sens să vorbești cu un freelancer sau o agenție.

2. Developer freelancer pentru Magento

Un freelancer va fi acolo pentru tine exact când ai nevoie (poate cu mici excepții) și îl vei plăti exact atunci când ai nevoie de serviciile sale. Plata se face per intervenție sau pe oră. Poți chiar face un abonament lunar pe bază de contract de prestări servicii care să stipuleze, de exemplu, că îți dedică 4 ore lunar contra unei sume stabilite: două ore pentru mentenanța lunară, două ore pentru rezolvarea eventualelor probleme tehnice. Dacă se depășesc aceste ore, poți plăti suplimentar.

În general, un developer pe Magento freelancer îți va cere de la câteva zeci de euro pe oră în sus. Cu cât competențele sale cresc, cu atât va crește și tariful său. De asemenea, nu uita că vei vrea să colaborezi cu un developer cu experiență măcar de 3 ani în Magento, care să se priceapă și la dezvoltare, și la design sau personalizare. Ar fi bine să alegi un developer care are deja recomandări bune pentru Magento și pentru stilul său stabil de lucru.

3. Agenție IT cu competențe în Magento

O agenție îți va oferi, poate, cel mai bun raport între costuri și calitatea serviciilor prestate. Într-o agenție, nu este doar un om care trebuie să se priceapă la toate. În general, agențiile au câte o persoană specializată pentru diverse activități.

De regulă, o agenție are experiență foarte mare pe o gamă largă de proiecte. De aceea, ar putea să îți ofere sfaturi valoroase și o perspectivă nouă asupra unor aspecte ale business-ului tău. Fiind mai mulți angajați, ești sigur că cineva se va ocupa de tine dacă ai o problemă urgentă. În schimb, atunci când lucrezi cu un freelancer, poți descoperi că este plecat în vacanță sau are o problemă personală exact când ai nevoie mai mare de el!

Tarifele unei agenții pleacă de la câteva zeci de euro pe oră și pot ajunge la câteva sute de euro pe oră. Poți face un contract lunar sau poți apela exact când ai nevoie de ajutor.

Tu alegi cea mai bună variantă pentru tine!

Concluzii

Magento este o soluție profesională pentru cei care își doresc afaceri online de succes, scalabile și cu perspective pentru viitor. Un magazin online B2B sau B2C pe Magento nu va arăta niciodată improvizat, învechit. Nu va avea erori și va funcționa mereu „pe cai mari”.

Nu este ușor și poate nici ieftin să ai un magazin pe Magento. Cu siguranță însă vei oferi clienților tăi o experiență care îi va face să revină mereu și mereu la tine. Un hosting de calitate și la preț bun, precum pachetele oferite de Sonik.ro, te poate ajuta să gestionezi traficul fără greutate la încărcare și fără erori. Totodată, vei face și economii importante. Cum? Profitând de beneficiile extra pe care le acordăm noi la orice abonament de găzduire achiziționat.

În afară de pachetele de hosting optimizate pentru Magento, noi oferim și pachete optimizate pentru Shopware și WordPress. Oriunde alegi să îți construiești afacerea digitală, noi suntem aici pentru tine!

Beneficii extra de la Sonik

Ai nevoie de hosting VPS? Tot la noi găsești cele mai avantajoase soluții, cu cele mai multe beneficii incluse. Iată câteva dintre avantajele colaborării cu Sonik:

Ne dorim să oferim experiențe minunate pentru clienții noștri! Așa că ne facem treaba bine zi de zi, mereu cu zâmbetul pe buze. Hai și tu la Sonik!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *